"W ciąży nie można jeść arbuzów i melonów". Magda Gessler zaskoczyła teorią
Magda Gessler pokazała zdjęcie ciążowego brzuszka Lary i podkreśliła, że będąc w ciąży należy zrezygnować z jedzenia arbuzów i melonów. Dlaczego? To ryzykowne - stwierdziła szefowa "Kuchennych rewolucji".
Magda Gessler wkrótce po raz pierwszy zostanie babcią. Jej córka, Lara Gessler, jest w zaawansowanej ciąży i jeszcze tej jesieni wyda na świat córkę. Szefowa "Kuchennych rewolucji" nie posiada się ze szczęścia i chętnie dzieli się nim ze swoimi fanami na Instagramie. W ostatnim wpisie restauratorka opublikowała zdjęcie zaokrąglonego brzuszka Lary, trzymającej dorodnego arbuza. Równie intrygująco przedstawia się opis, w którym Magda Gessler przestrzega przed jedzeniem arbuzów i melonów w czasie ciąży. Post wywołał dyskusję zdezorientowanych internautek.
Magda Gessler niedawno wywołała kontrowersje stwierdzeniem o leczniczych właściwościach cebuli. Gwiazda przekonywała, że warzywo jest genialną bronią na wirusy i przytoczyła historię o pewnym lekarzu.
W 1919 roku, kiedy epidemia grypy zabiła 40 milionów ludzi na świecie, w USA był lekarz, który odwiedzał farmerów, aby im pomagać. Wielu z nich niestety zaraziło się chorobą i umarło. Ale gdy ten lekarz zaszedł do domu jednego z nich i ku jego zaskoczenia cała rodzina była zdrowa. Okazało się, że jego żona umieściła nieobraną cebulę w różnych pokojach w domu. Galen nie mógł uwierzyć w to, co usłyszał i poprosił o obejrzenie jednej z cebul, pod mikroskopem. W rezultacie odkrył, że wirusy grypy są przyklejone do cebuli i to uratowało tę rodzinę - napisała gwiazda.
Internauci wyśmiali wiedzę Gessler, a restauratorka otrzymała nominację do plebiscytu Biologiczna Bzdura Roku 2020.
Magda Gessler o jedzeniu arbuzów i melonów w czasie ciąży
Gwiazda "Kuchennych rewolucji" tym razem przytoczyła popularny w Hiszpanii przesąd, według którego kobiety spodziewające się dziecka nie powinny spożywać arbuzów i melonów. Sama ze strachu wolała nie ruszać tych owoców, gdy nosiła w brzuchu Tadeusza, a potem Larę.
Życie... to takie wzruszające. W ciąży nie można jeść arbuzów i melonów. W Hiszpanii nikt mi ich nie chciał sprzedać, kiedy miałam taki brzuszek jak Lara - wyznała. - Kochane, to są przesady, którymi mnie raczyła kultura hiszpańska, proszę o trochę luzu. Ja ze strachu nie jadłam - podkreśliła Gessler.
Choć był to tylko mit, pod postem rozgorzała dyskusja. Wiele internautek potraktowało "przestrogę" całkiem serio i zaczęło dopytywać, dlaczego nie należy jeść arbuzów będąc w ciąży.
Ryzyko. Mogą wywołać skurcze zupełnie niepożądane - wyjaśniała Magda Gessler, ale tylko dolała oliwy do ognia.
Ja całą ciążę jadłam i nic mi się nie stało...
Z tego co wiem, to nie arbuzy wywołują skurcze tylko ananasy!
W internecie nawet zalecają jedzenie arbuzów w ciąży, chyba że kobieta ma cukrzycę ciążową.
Jeśli masz cukrzycę ciążową, to musisz uważać na arbuzy ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny, to znaczy, że jest bardzo słodki i zwiększa poziom glukozy we krwi. Jeśli nie masz cukrzycy ciążowej możesz jeść je normalnie - wyjaśniały znawczynie tematu.
Arbuzy są jak najbardziej na szczycie listy owoców polecanych w ciąży. To, że wywołują skurcze, to mit, mitem natomiast nie jest, że zawierają dużo witamin takich jak A, C czy B6 oraz składników mineralnych jak magnez czy potas. W pierwszym trymestrze ciąży pomaga na mdłości, a w trzecim na zgagę i skurcze mięśni przez utrzymywanie dobrego nawodnienia ciała - obaliła teorię gwiazdy jedna z matek.
Magda Gessler jednak nie chciała wdawać się w naukowe polemiki. Słyszeliście kiedyś o arbuzach wywołujących niepożądane skurcze w ciąży?