Obserwuj w Google News

Ceny świątecznego menu u Gessler powalają. Szok, ile trzeba zapłacić za kilogram grzybów!

2 min. czytania
16.12.2021 16:27
Zareaguj Reakcja

Magda Gessler oferuje wigilijne potrawy i przysmaki według własnej receptury. Można je kupić w restauracji "U Fukiera". Jednak ceny mogą przerazić zwykłego zjadacza chleba. Szokuje zwłaszcza cena suszonych grzybów. 

Magda Gessler
fot. Pawel Wodzynski/East News

Magda Gessler od lat uchodzi za niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów. Słynna restauratorka prowadzi kilka lokali w stolicy, z których flagowymi przedsięwzięciami są "Polka" i "U Fukiera". Szefowa "Kuchennych rewolucji" ma tłumy niezależnie od sezonu, lecz mimo to wychodzi z kolejnymi pomysłami, które mają na celu napędzić klientelę.

Gessler stworzyła własną markę lodów Ice Queen i otworzyła punkty sprzedaży w Warszawie oraz różnych miastach Polski. Po lody rzemieślnicze w oryginalnych smakach sporządzone według rodzinnej receptury ustawiają się długie kolejki, choć ceny do niskich nie należą. Gdy w czasie pandemii branża gastronomiczna liczyła straty, przedsiębiorcza restauratorka uruchomiła sprzedaży gotowych dań. Jednak internautom włos się na głowie jeżył na widok cen w nowo otwartym lokalu na Wilanowie. 

Za gołąbki trzeba zapłacić 65 zł, a za słoik rosołu lub pomidorowej aż 60 zł. Mały słoiczek samych kopytek kosztuje 20 zł, a placek drożdżowy na deser 50 zł. Zaserwowanie niedzielnego obiadu z dań od Gessler to wydatek 200 zł - opisywał menu "Super Express".

Redakcja poleca

Świąteczne menu Magdy Gessler. Ponad 1000 złotych za kilogram suszonych grzybów

Magda Gessler już tradycyjnie wykorzystała okres Bożego Narodzenia do tego, żeby wypromować swoją kuchnię. W restauracji "U Fukiera" można kupić gotowe potrawy wigilijne, przysmaki i produkty sygnowane nazwiskiem słynnej restauratorki. Ceny wigilijnych potraw u Magdy Gessler mogą jednak porazić przeciętnych zjadaczy chleba.

Jednym z najdroższych produktów w delikatesach gwiazdy są suszone grzyby. Gessler oferuje borowiki i podgrzybki - pokrojone na kawałki lub same kapelusze. Za 25 g kapeluszy borowików należy zapłacić 29 zł, czyli kilogram kosztuje aż 1160 złotych. Tańsze są borowiki krojone - 19 zł za 25 g, co daje 760 zł za 1 kg. 

Przebitka w stosunku do podobnych ilości w popularnych marketach jest dwu-, a nawet trzykrotna. Niemniej Magda Gessler zaręcza, że grzyby z jej stoiska są wysokiej jakości i co za tym idzie - mają lepsze walory smakowe. 

Skusicie się? 

Sonda Radia ZET
Choinka Edyty Pazury
12 Zobacz galerię
fot. Instagram/Edyta Pazura/screen
####default####