Szparagi zielone - PRZEPISY na kolację, na obiad: gotowane, pieczone i grillowane
Jak przygotować szparagi zielone? Przepisy na kolację, na obiad, dietetyczne czy też na śniadanie, np. gotowane szparagi z jajkiem czy też grillowane zielone szparagi oraz sposoby na to, jak można przygotować zielone szparagi w domu w szybki sposób zebraliśmy w artykule poniżej.
Szparagi zielone - PRZEPISY na kolację, na obiad, na śniadanie z jajkiem, gotowane, pieczone i grillowane. Poniżej zebraliśmy najpopularniejsze sposoby na przygotowanie szparagów w czasie sezonu 2020.
Szparagi - gdzie kupić świeże zielone lub białe szparagi i ile kosztują?
Szparagi zielone - PRZEPISY dietetyczne na kolację, na obiad i z jajkiem
Przepisy na szparagi zielone są szczególnie popularne w czasie sezonu na te warzywa, który trwa mniej więcej od połowy kwietnia lub od początków maja, a kończy się zazwyczaj w połowie lipca lub nawet wcześniej. Szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów. Te najpopularniejsze to:
- grillowane
- gotowane
- pieczone
- smażone (również na patelni grillowej)
- spożywane na surowo
Bardzo często szparagi zielone podaje się np. z pomidorami i jajkiem w koszulce lub jako element sałatek warzywnych oraz dodatek do zup.
Czy można mrozić szparagi i w jaki sposób można je zamrozić?
Najbardziej podstawowy sposób, aby przygotować zielone szparagi, jest podanie ich samodzielnie jako jeden z elementów całego dania. Należy zacząć od usunięcia zdrewniałych fragmentów warzywa, które znajdują się w jego dolnej części. Można je odciąć nożem lub odłamać. Następnie wybieramy metodę obróbki i odpowiednio:
- grillujemy z dodatkiem oliwy lub oleju i soli, aż zmiękną i lekko się zarumienią
- podsmażamy z dodatkiem oliwy lub oleju i soli, aż zmiękną i lekko się zarumienią
- gotujemy we wrzącej wodzie lub na parze, aż zmiękną
- pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza, aż zmiękną i lekko się zarumienią - również można upiec je z dodatkiem wybranego oleju lub oliwy i z dodatkiem soli
Przed przystąpieniem do obróbki termicznej przygotowane wcześniej szparagi zielone można przepołowić wzdłuż, dzięki czemu dużo szybciej zmiękną i będą gotowe do jedzenia.
Przepisy na makaron - z kurczakiem, z sosem, bez mięsa, penne z serem i inne
Grillowane, gotowane, pieczone szparagi zielone - PRZEPISY i porady
Przepisy na zielone szparagi gotowane, pieczone czy grillowane najczęściej wykorzystują tak przygotowane warzywa jako dodatek do jajek sadzonych, jajek w koszulce lub są podawane z różnego rodzaju sosami - np. beszamelowym lub holenderskim. Sprawdzą się również idealnie do różnego rodzaju makaronów, pizzy, jajecznicy, omletów i innych dań.
Grillowane, gotowane lub pieczone zielone szparagi idealnie sprawdzą się w sałatkach warzywnych. Wystarczy pokroić je na mniejsze części i dodać ulubione składniki, np. pomidory, różne rodzaje sałat, ugotowane na twardo lub półtwardo jajko, rzodkiewkę, cebulę, parmezan lub inne produkty.
Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w mikrofalówce i w garnku? [PRZEPIS]
Zielone szparagi zapiekane z boczkiem lub szynką parmeńską to kolejny bardzo popularny sposób na podanie tego warzywa. Wystarczy owinąć plastrami boczku lub szynki pojedyncze szparagi i przygotować na patelni, grillu lub zapiec w piekarniku tak, jak opisaliśmy wcześniej (wtedy bez dodatku oleju i soli).
Aby kupić najlepsze zielone szparagi, warto zwrócić uwagę na kilka ich cech. Przede wszystkim należy wybierać tylko te twarde i świeże szparagi. Najłatwiej sprawdzić to pocierając 2 sztuki o siebie. Jeśli usłyszymy charakterystyczne skrzypienie, oznacza to, że szparagi na pewno są świeże i możemy je śmiało kupić.
RadioZET.pl/KP