Jak zrobić naleśniki? [PRZEPIS]
Naleśniki to doskonały pomysł na łatwe i smaczne śniadanie dla całej rodziny. W zależności od gustu można je serwować na słodko lub na słono. Poniżej przedstawiamy przepis, jak zrobić naleśniki w szybki i łatwy sposób.
Jak zrobić naleśniki w domu? Jak zrobić naleśniki z serem? W tym artykule znajdziecie wszystkie informacje oraz przepis na pyszne naleśniki, które ucieszą każdego.
Jak zrobić naleśniki? Przepis na ciasto
Naleśniki to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które w szczególności uwielbiają dzieci. Jeśli chcecie cieszyć się ich domowym smakiem to poniżej przedstawiamy prosty przepis krok po kroku, jak zrobić naleśniki.
Składniki:
1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
3 średnie jajka,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody - zwykła lub gazowana,
4 łyżki oleju roślinnego,
szczypta soli.
Wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy na mocno rozgrzaną patelnie porcjami i smażymy z dwóch stron do momentu uzyskania lekko brązowego koloru. Do smażenia najlepiej użyć szerokiej patelni ok. 24 centymetrów średnicy.
Z podanych wyżej składników wychodzi około 16 cienkich naleśników. Przed przygotowaniem naleśników dobrze jest wyjąć jajka oraz mleko z lodówki kilka godzin wcześniej, aby miały one temperaturę pokojową. Czas przygotowania to około 30 minut razem ze smażeniem.
Przepisy na makaron - z kurczakiem, z sosem, bez mięsa, penne z serem i inne
Jak zrobić naleśniki z serem? Propozycja podania
Gdy wiemy już, jak zrobić naleśniki można przejść do przygotowania nadzienia. Naszą propozycją są naleśniki z serem, które doskonale przypominają smak dzieciństwa.
Składniki:
- 400g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku),
- ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy cukrem, śmietaną lub jogurtem oraz cukrem waniliowym. Tak przygotowaną masą pokrywamy jedną stronę naleśnika i składamy je na cztery lub zwijamy w rurkę.
Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]
RadioZET.pl/aniagotuje.pl/kukbuk.pl