Obserwuj w Google News

Jak zrobić naleśniki? [PRZEPIS]

2 min. czytania
18.11.2020 20:36
Zareaguj Reakcja

Naleśniki to doskonały pomysł na łatwe i smaczne śniadanie dla całej rodziny. W zależności od gustu można je serwować na słodko lub na słono. Poniżej przedstawiamy przepis, jak zrobić naleśniki w szybki i łatwy sposób.  

Jak zrobić naleśniki? [PRZEPIS]
fot. SHUTTERSTOCK

Jak zrobić naleśniki w domu? Jak zrobić naleśniki z serem? W tym artykule znajdziecie wszystkie informacje oraz przepis na pyszne naleśniki, które ucieszą każdego. 

Jak zrobić naleśniki? Przepis na ciasto 

Naleśniki to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które w szczególności uwielbiają dzieci. Jeśli chcecie cieszyć się ich domowym smakiem to poniżej przedstawiamy prosty przepis krok po kroku, jak zrobić naleśniki. 

Składniki: 

1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,

3 średnie jajka,

1 szklanka mleka, 

1 szklanka wody - zwykła lub gazowana, 

4 łyżki oleju roślinnego, 

szczypta soli.

Wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy na mocno rozgrzaną patelnie porcjami i smażymy z dwóch stron do momentu uzyskania lekko brązowego koloru. Do smażenia najlepiej użyć szerokiej patelni ok. 24 centymetrów średnicy.

Z podanych wyżej składników wychodzi około 16 cienkich naleśników. Przed przygotowaniem naleśników dobrze jest wyjąć jajka oraz mleko z lodówki kilka godzin wcześniej, aby miały one temperaturę pokojową. Czas przygotowania to około 30 minut razem ze smażeniem.  

Przepisy na makaron - z kurczakiem, z sosem, bez mięsa, penne z serem i inne

Jak zrobić naleśniki z serem? Propozycja podania 

Gdy wiemy już, jak zrobić naleśniki można przejść do przygotowania nadzienia. Naszą propozycją są naleśniki z serem, które doskonale przypominają smak dzieciństwa. 

Składniki: 

  • 400g twarogu tłustego lub półtłustego, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku), 
  • ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy cukrem, śmietaną lub jogurtem oraz cukrem waniliowym. Tak przygotowaną masą pokrywamy jedną stronę naleśnika i składamy je na cztery lub zwijamy w rurkę.  

Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]

RadioZET.pl/aniagotuje.pl/kukbuk.pl

####default####