Obserwuj w Google News

Jak wekować słoiki na zimę i czy trzeba pasteryzować je w piekarniku lub w garnku?

2 min. czytania
10.09.2020 10:10
Zareaguj Reakcja

Jesienią najczęściej szukamy informacji o tym, jak wekować słoiki, aby przechowywać zapasy na zimę i czy trzeba je pasteryzować. Poniżej zebraliśmy informacje o tym, w jaki sposób zrobić to poprawnie oraz czy lepiej pasteryzować słoiki w piekarniku czy w garnku z gorącą wodą.

Jak wekować słoiki na zimę i czy trzeba pasteryzować je w piekarniku lub w garnku
fot. Shutterstock

Jak wekować słoiki na zimę i czy trzeba pasteryzować je w piekarniku lub w garnku? Sprawdzamy porady internautów: jak wekować słoiki na zimę, czy trzeba je pasteryzować i czy lepiej zrobić to w piekarniku czy w garnku oraz jak to poprawnie zrobić.

Ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, wody, oleju czy łyżka masła?

Jak wekować słoiki na zimę i co można wekować?

Najprostszą metodą, aby wekować słoiki na zimę np. z zupą, gulaszem, leczo lub innym wybranym przez nas daniem, jest zagotowanie potrawy w garnku i przelanie gorącego płynu bezpośrednio do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Bardzo ważne jest, aby wybrana przez nas potrawa mogła zostać podgrzana do jak najwyższej temperatury, dlatego najlepiej sprawdzą się tutaj właśnie zupy, sosy i tym podobne. Następnie zakręcamy słoik suchą i czystą zakrętką, odwracamy do góry dnem i zostawiamy na kilkanaście godzin. Dobrze jest zakryć wekowane słoiki grubym ręcznikiem, aby jak najdłużej utrzymały ciepło. Po całym procesie nakrętka słoika powinna być lekko wklęsła.

Czy można mrozić cukinię i jak to zrobić? [PROSTY PRZEPIS]

Wiele potraw wymaga jednak dodatkowego zabezpieczenia, jeśli chcemy, aby nie zepsuły się w słoiku nawet przez kilka miesięcy. Są to m.in. ogórki, grzyby, warzywa, sałatki, dżemy, przetwory owocowe i inne. Najlepszym sposobem jest pasteryzacja już przygotowanych słoików, dzięki czemu wytrzymają one znacznie dłużej, nawet jeśli nie będą przetrzymywane w lodówce czy innym chłodnym miejscu.

Ogórki małosolne - przepis na chrupiące ogórki małosolne: zalewa i wskazówki krok po kroku

Czy trzeba pasteryzować je w piekarniku lub w garnku?

Słoiki najłatwiej jest pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Drugi z tych sposobów jest zdecydowanie bardziej powszechny. Należy umieścić gotowe zakręcone słoiki w garnku, zalać wodą tak, aby nie dotykała ona zakrętek, zagotować wodę i gotować całość przez około 10-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie słoiki z gorącej wody, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do zawekowania. Pasteryzację słoików w piekarniku powinno przeprowadzać się tylko w przypadku tradycyjnych słoików.

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

Słoiki można pasteryzować w piekarniku, wstawiając je na blaszkę wyłożoną gazą lub ściereczką. Należy pamiętać o tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą ani nie dotykały ścianek piekarnika, ponieważ mogą popękać. Najlepszą temperaturą do pasteryzowania słoików jest około 130-150 stopni Celsjusza (w zależności od piekarnika). Jeśli chodzi o słoiki z gumową uszczelką zamykane na metalowy zacisk, najlepiej pasteryzować je w wodzie, ponieważ w innym przypadku, np. przy pasteryzacji w piekarniku gumowa uszczelka może się uszkodzić. Słoików tego typu nie odwracamy do góry dnem po wygotowaniu ich w garnku.

Grzyby duszone - na patelni w śmietanie i mrożone na zimę [PRZEPISY]

Pasteryzować można nie tylko słoiki, ale również przetwory w innych szklanych naczyniach, np. soki owocowe w szklanych butelkach.

RadioZET.pl

####default####