Jak mrozić pierogi na święta: gotowane lub surowe? [PRZEPIS]
Pierogi to jeden z polskich specjałów, który jest nieodłącznym elementem w świątecznym menu. Jak mrozić pierogi tak, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem podczas bożonarodzeniowej kolacji? Porady znajdziecie w tym artykule.
Jak mrozić pierogi na święta? Jak mrozić pierogi gotowane? Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziecie w tym artykule.
Jak mrozić pierogi na święta?
Pierogi to tradycyjne polskie danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Można je nadziewać dowolnym farszem od tych na słodko wypełnionych owocami, po bardziej wytrawne z mięsem lub kapustą i grzybami.
Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]
Zazwyczaj przygotowujemy je w większej ilości, a idealnym sposobem na dłuższe przechowywanie jest mrożenie. Dzięki temu możemy cieszyć się ich świeżym smakiem podczas wigilijnej kolacji, ale również długo po świętach. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej mrozić pierogi surowe, czy też gotowane. Odpowiedź na to pytanie jest taka, że każda metoda jest dobra, jeśli odpowiednio przygotujemy pierogi do mrożenia.
Jak mrozić pierogi gotowane, żeby nie pękały - przepis
Jeśli chcemy, żeby nasze pierogi nie rozleciały się podczas kolejnego gotowania, dobrze jest je wcześniej zblanszować. W tym celu wkładamy je do lekko osolonej gotującej się wody na 30 sekund. Następnie przygotowujemy tackę, na której będziemy układać nasze pierogi. Najlepiej podsypać tackę mąką lub nasmarować olejem tak, żeby pierogi nie kleiły się do powierzchni. Następnie układamy je, tak aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie pierogi możemy przełożyć do foliowych woreczków podzielone na porcje według uznania.
Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?
Polecamy podpisać worki z pierogami, dzięki temu łatwo rozpoznamy jakim farszem są wypełnione i kiedy były zamrożone. Pierogi możemy przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
RadioZET.pl