Jak gotować bób? Prosty przepis, jak ugotować świeży bób, żeby był miękki i nie wzdymał
Obserwuj w Google News

Jak gotować bób? Prosty przepis, jak ugotować świeży bób, żeby był miękki i nie wzdymał

2 min. czytania
25.06.2021 15:08
Zareaguj Reakcja

Jak gotować bób? Informacji na ten temat szuka wiele osób, a przede wszystkim ci, którzy mają ochotę na to warzywo, a nie do końca wiedzą, jak je przyrządzić, żeby było smaczne i miękkie. Poniżej zamieszczamy szczegółowy poradnik, jak krok po kroku ugotować bób, żeby nie wzdymał i żeby był miękki.

Jak gotować bób? Prosty przepis, jak ugotować świeży bób, żeby był miękki i nie wzdymał
fot. PIXABAY

Jak gotować bób? Gotowanie świeżego bobu, żeby nie wzdymał i żeby był miękki. Poniżej zamieszczamy prosty i szybki przepis na to danie, które może wykonać każdy. Zachęcamy do zapoznania się z naszą propozycją łatwego przepisu na gotowanie bobu.

Jak gotować bób?

Wiele osób poszukuje w sieci informacji na temat tego, jak gotować bób, żeby nie wzdymał i żeby był miękki. Nic dziwnego, w końcu to bardzo popularne warzywo strączkowe, które latem można spotkać na prawie każdym straganie. Co więcej, bób jest bardzo zdrowy, a jego skórka zawiera najwięcej witamin. Warzywo to jest źródłem dużej ilości białka i ma niską zawartość kwasów tłuszczowych, dlatego polecany jest m.in. osobom na diecie. Do tego jest bardzo smaczny i może być składnikiem wielu potraw. Bób można przyrządzać m.in. z makaronem czy nawet dodać go do pierogów. 

Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?

Przyrządzenie bobu nie jest zbyt skomplikowane, jednak nie wszyscy wiedzą, jak gotować bób, żeby był miękki. Na początku należy dokładnie umyć warzywo, a następnie umieścić je w garnku i zalać wodą. Wodę lejemy na oko - powinno być jej mniej więcej dwa razy więcej niż naszego bobu. Do garnka dodajemy pół łyżeczki cukru i czekamy, aż woda się zagotuje. Gdy w naszej wodzie zaczynają pojawiać się bąbelki, dosypujemy pół łyżeczki soli, a następnie gotujemy potrawę na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut - skórka bobu musi stać się pomarszczona. Na koniec odcedzamy bób z wody i gotowe!

Szparagi zielone - PRZEPISY na kolację, na obiad: gotowane, pieczone i grillowane

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał?

Bób, choć bardzo zdrowy i pyszny, niestety wzdyma. Na szczęście jest kilka cudownych sposobów na to, jak gotować bób, żeby nie wzdymał. Przede wszystkim podczas gotowania bobu można wrzucić kilka gałązek świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Inną możliwością jest wcześniejsze moczenie bobu. Otóż przed gotowaniem tego warzywa, należy zalać go gorącą wodą, a następnie odstawić na około 1,5 godziny. Po tym czasie zalewamy bób zimną wodą i gotujemy wedle powyższej instrukcji.

Smacznego!

Sonda Radia ZET

RadioZET.pl

####default####