Obserwuj w Google News

Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]

1 min. czytania
12.11.2020 18:36
Zareaguj Reakcja

Sezon na grzyby powoli dobiega końca, więc wiele osób zastanawia się, jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Sprawdziliśmy, czy można mrozić surowe grzyby leśne i jak to robić.

Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]
fot. SHUTTERSTOCK

Jak mrozić grzyby? Czy można mrozić surowe grzyby leśne? W tym artykule wyjaśniamy, czy można mrozić grzyby leśne.  

Czy surowe grzyby można mrozić? 

Grzyby leśne takie jak: maślaki, koźlarki czy borowiki można mrozić na surowo pod warunkiem, że będą one przechowywane w zamrażarce, która chłodzi w niskich temperaturach (poniżej 15 stopni Celsjusza). W przypadku mrożenia grzybów w lodówko-zamrażarce lepiej jest poddać je wstępnej obróbce cieplnej. Można to robić na dwa sposoby: 

  • zblanszować grzyby we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut 
  • podsmażyć je na sklarowanym maśle. 

Grzyby duszone - na patelni w śmietanie i mrożone na zimę [PRZEPISY]

Jak długo można mrozić grzyby? Termin przydatności do spożycia to około 6 miesięcy. Przed przygotowaniem posiłku mrożonych grzybów nie trzeba wcześniej rozmrażać. 

Jak przygotować grzyby do mrożenia? 

Przed zamrożeniem grzyby należy odpowiednio przygotować. W zależności od gatunku i przeznaczenia można je pokroić lub mrozić w całości. Duże grzyby należy podzielić, a mniejsze mogą pozostać całe. Zanim przejdziemy do krojenia trzeba sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe. W tym celu przecinamy nożem trzonek, a kapelusz czyścimy pędzelkiem lub mokrą szmatką. Grzyby można mrozić, przechowując je w plastikowych torebkach albo szczelnych pojemnikach.  

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

Uwaga, rozmrożonych grzybów nie można ponownie mrozić. Białko grzybów rozkłada się bardzo szybko, a to może spowodować zatrucie pokarmowe. 

RadioZET.pl 

####default####