Obserwuj w Google News

Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?

2 min. czytania
20.08.2020 11:02
Zareaguj Reakcja

Czy można mrozić bób? Temat ten poruszany jest przez wiele osób, a szczególnie przez wszystkich tych, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności tego warzywa strączkowego, ale nie są pewni, czy można je zamrozić. Szczegóły dotyczące tego, czy można mrozić bób surowy i ugotowany, można znaleźć poniżej. 

Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?
fot. PIXABAY

Czy można mrozić bób? Jak zamrozić bób surowy, świeży, ugotowany? Co warto wiedzieć na ten temat? Odpowiadamy na pojawiające się zapytania, przedstawiamy szczegółowe informacje oraz sprawdzamy, jak i czy można mrozić bób.

Czy można mrozić bób?

Informacje na temat tego, czy można mrozić bób, szczególnie interesują wiele osób. Nic dziwnego, w końcu to bardzo popularne warzywo strączkowe, które latem można spotkać na prawie każdym straganie. Dla wszystkich, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności bobu, mamy bardzo dobre wiadomości - bób można mrozić. Co więcej, mrozi się go naprawdę bardzo dobrze i jest to niezwykle proste.

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

Warto także wspomnieć, że bób jest bardzo zdrowy, a jego skórka zawiera najwięcej witamin. Warzywo to jest źródłem dużej ilości białka i ma niską zawartość kwasów tłuszczowych, dlatego polecany jest m.in. osobom na diecie. Do tego jest bardzo smaczny i może być składnikiem wielu potraw. Bób można przyrządzać m.in. z makaronem czy nawet dodać go do pierogów.

Jak gotować bób? Prosty przepis, jak ugotować świeży bób, żeby był miękki i nie wzdymał

Jak mrozić bób surowy i ugotowany?

Mrożenie bobu jest bardzo proste. Na początku należy go zblanszować. W garnku zagotowujemy wodę, a następie wrzucamy bób do wrzątku i gotujemy go przez około 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy bób z garnka, odcedzamy oraz przelewamy zimną wodą. Następnie odkładamy warzywo do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest podzielenie bobu na mniejsze porcje. Później przekładamy je do woreczków do mrożenia i wkładamy do zamrażarki.

Warto w tym miejscu także dodać, że zamrozić można także surowy bób. Blanszowanie jednak sprawia, że nasze warzywo zachowa swój zielony kolor i łatwiej go będzie później obrać z łupinek. Jeśli jednak chcemy mrozić surowy bób, to na początku należy go wyłuskać (opcjonalnie) i umyć. Następnie warzywo osuszamy papierowym ręcznikiem. Na koniec ziarna wkładamy do woreczków do mrożenia i przekładamy do zamrażarki.

Jeśli później będziemy chcieli rozmrozić bób, to umieszczamy go w garnku, a następnie zalewamy wodą i gotujemy, aż zrobi się miękki. 

Czy można mrozić szparagi i w jaki sposób można je zamrozić?

RadioZET.pl

####default####